Langsfeldovou poslednou cestou

Pre nadšencov cyklistiky, ktorí radi spoznávajú krásy a históriu nášho regiónu, v sobotu ráno 24. júna sa vyberieme turistickým tempom na bicykloch z Martina, Memorandového námestia o 7:30 značenými cyklo-cestami smerom Príbovce – Socovce – Mošovce – Turč. Teplice (cca. o 10 hod / 120 km) – Dolná Štubňa – Horná Štubňa – Turček – Krahule – Kremnica.

V Kremnici (cca. o 13 hod) by sme položili kvety a pripomenuli si život a smrť Juraja Langsfelda – bojovníka za slobodu Slovenského národa. Do Kremnice môžete prísť aj vlakom z Martina o 11:28 a potom pešo zo stanice cez centrum mesta k hrobu J. Langsfelda (na konci mesta vedľa cesty 65 smer Kremnické bane po pravej strane, cca. 30 min zo žel. stanice).

Po spomienke na J. Langsfelda pôjdeme do mesta, kde by sme sa najedli a odpočinuli (možností je viac, odporúčame Poľovnícku reštauráciu Silvanus).

Po relaxe, prípadne prehliadke mesta by sme (cca. o 15 hod) vyrazili náučnou banskou cestou (mimo cesty 65) na Kremnické bane, odtiaľ na Kunešov – Sklené – Veľký Čepčín – Jazernica – Socovce – Príbovce – Martin (príchod cca. 20 hod).

Z Kremnice je možné vrátiť sa aj vlakom, ktorý odvezie aj bicykle (obmedzené počty) o 15 hod,  taktiež z Turč. Teplíc o 18 hod alebo 20 hod.

Trasa vedie po cyklo-cestách mimo hlavných cestných ťahov. Odporúčame MTB alebo cross bicykle, potrebná je prilba. Budeme mať so sebou aj vozidlo – dodávku pre prípady technických komplikácií, odvozu batožiny a občerstvenia.

Prosíme, dodržiavať pravidlá cestnej premávky, pretože každý cyklista preberá zodpovednosť za seba. Neplnoletí cyklisti môžu ísť len v doprovode dospelej osoby, kvôli náročnosti a bezpečnosti počas cyklo-jazdy. Pripojiť sa môžete aj počas cesty na ktoromkoľvek mieste.

Prosím, ak máte záujem, napíšte na lubos.frolo@gmail.com, aby sme mali predstavu o približnom počte cyklistov.

Tešíme sa a prajeme všetko dobré.

Mgr. Ľuboš Froľo